Kako postati frilenser

Spread the love

Rad od kuće, preko interneta

Vrlo popularna tema u čitavom Svetu. Zvuči sjajno biti frilenser - nemaš šefa, sam određuješ radno vreme i za koga radiš, sam biraš za koliko novca ćeš da radiš. Posao iz snova! Sigurno ste već slušali ili čitali o divotama ovakvog posla.

Da li je baš tako? Da li i ovde postoji druga strana medalje? Naravno, baš kao i u svakom drugom poslu.

freelance

Kao početnik na nekom od frilens sajtova prvo ćete se sresti sa prevarama, a kako budete napredovali bićete iznenađeni da pokušaji prevara postaju kvalitetniji. Veliki je problem kada frilens sajt omogućava, ili čak i podržava prevare.

Kao početnik, verovatno bi bilo najlakše da krenete od freelancer.com sajta jer ćete se tu najlakše progurati i dobiti prvi posao. Ipak, budite veoma oprezni jer je upravo taj sajt izuzetno kreativan u osmišljavanju načina za podršku prevarantima. Nemojte me pitati zašto to rade jer se i ja to pitam. Znam samo, kao činjenicu, da to rade.

Najpoznatije prevare na freelancer.com

  1. captcha
  2. ocene
  3. milestone
  4. dispute
  5. naplata provizije prilikom prihvatanja projekta
  6. Skrill (moneybookers) prevara
  7. regruterski projekti

Opisaću detaljno nabrojane prevare u narednim postovima, i proširiti ovaj spisak ukoliko bude potrebe.

Budite uporni i oprezni

Ne želim nikoga da ubedim da odustane od frilensinga. Naprotiv, pozivam Vas da se pridružite ogromnoj amriji frilansera. Želim samo da Vas upozorim na opasnosti koje Vam slede kako ne biste odustali pre vremena. Ono što mi je još važnije je da pokušam i na ovaj način da izvršim pritisak na freelancer.com da prestane da daje otvorenu podršku prevarama. Što više nas bude oprezno, i što više nas ne bude padalo na prevare veća je šansa da ćemo uspeti da ih minimizujemo.

Odakle da počnem?

Ukoliko obećate sebi da ćete biti oprezni onda verujem da vam je kao početniku zaista dobar freelancer.com. Njegova prednost je to što možete da počnete bez ulaganja novca, a da Vam je dostupno sve što Vam je potrebno.

Ukoliko ste zainteresovani da se oprobate u ovome pozivam Vas da se prijavite kao naš referal i tako pomognete i svom i našem nalogu.

Ipak, pre početka pročitajte tekstove o prevarama da ne bi posle bilo kasno i upozorite i sve poznanike koji žele da se oprobaju u ovome.

Srećno!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One Comment

  1. Ja sam zainteresovan da postanem freelancer i negde sam se registrovao kao isti otada dobijam gomilu nekih ponuda sa kojima ne znam šta da radim jer sam 100%-ni početnik u ovom poslu. Inače engleski solidno znam ali iskreno ne znam od čega početi. Kako može da se postane Vaš referal šta to konkretno znači kako bih „probio led“ u ovom poslu?

Ostavite odgovor