Kako napredovati u rangiranoj igri

Spread the love

Bilo da igrate League of Legends, Dota 2, ili ste se navukli na nešto treće, priča je manje-više uvek ista. Dakle, seli ste svi srećni, rešili da zgazite po kojeg Noob-a i da se popnete uz Ranked Ladder, kad ono medjutim. Kreće prva partija i posle 30 minuta gledate u ekran sa kojeg vam se masnim crvenim slovima ruga “Defeat” poruka. Druga partija, ista priča, treća partija malo bolja, ali opet gubite na preokret i tako se nastavlja dok frustrirani ne ustanete od računara proklinjući svakog predaka svojih saigrača. “Tim je loš, ne mogu ja tu ništa”, govorite sebi i nastavljate da pokušavate da se probijete iz “elo pakla” ne bi li naišli na bolju ekipu.

defeat-300x156

Ako ste se pronašli u prvih par redova, sledi brutalna istina: “koliko god tim bio loš vi ste podjednako loši ili još i gori”. Za one koji mogu da podnesu kritiku i nisu prestali da čitaju, stiže objašnjenje i nadam se lek. Razmislimo logično; s obzirom da u timu pored vas ima još 4 igrača, a vi, niste ti koji konstantno greše, koja je verovatnoća da posle 4-5 uzastopnih partija i dalje ne možete da pobedite. Jako mala, dakle postoji nešto zbog čega se specifično vaše partije završavaju porazom, dok se ostali igrači penju bez problema. Ako ste skontali foru nastavite da čitate.

Pošto smo ustanovili koren problema, hajde da probamo da ga rešimo. Prva stvar koju morate da uradite da biste se poboljšali je da ustanovite gde grešite. E sad, mnogi će vam reći da gledate ponovo svoje partije da biste uočili greške; to i nije neko rešenje. Ako ste vi ti koji prve grešku, nećete je shvatiti ako je ponovo vidite, pošto da razumete da je to greška ne biste je ni napravili. Dakle, skinete par replay-eva svojih partija, nabacite piva i kokica i uhvatite nekoga ko je bolji od vas da ih gleda sa vama a da vas nece previše zezati što ste noob. Velika je šansa da će neko drugi mnogo lakše uvideti vaše greške od vas, a što boljeg igrača nadjete da vam pomogne to će vam sitnije greške biti predočene.

Sada kada znate gde ste slabi treba raditi na tome da se to ispravi. Ovde je ključ raditi na jednoj po jednoj stvari. Recimo da je problem u tome da umirete previše i da loše farmujete. Krenite od dela sa umiranjem. Potrudite se da u sledećoj partiji ne umrete ni jednom. Nije bitno da li ćete propustiti 4 ubistva ili necete gurnuti svoj lane, vama je bitno da se partija završi a da vi nemate ni jednu smrt; ako to znači da nećete imati ni jedno ubistvo neka tako i bude, za pocetak niste dali prednost protivniku, a izjednaceno je bolje od poraza. Nakon toga radite na sledecoj stvari i tako dok ne počnete ponovo da se penjete.

Druga stvar je da, ni po koju cenu ne hranite trolla. Prim. prev. ako neko krene da se svadja sa vama, ignorišite ga. Ako ne možete da se kontrolišete a da ne odgovorite, setite se svog dobrog prijatelja, dugmeta za “Mute”. Ako vam dotični saigrac nije rekao ništa loše, nemate zbog čega da se ljutite na njega, ako vidite da ceo tim kreće da se svadja, samo mute-ujte ceo; jedna stvar manje koja će vam skretati pažnju sa igre. Posle toga vam samo ostaje da vi ne započinjete verbalnu svadju i dobri ste. Ako mislite da znate da ste u pravu, a da saigrac greši, bolje da tih par minuta koje ćete potrošiti svadjajuci se sa njime potrošite na fokusiranje na greške koje vi pravite; zašto biste vi pokušavali da rešavate i svoje i njegove probleme.

Nakon što ste se postarali da vaša igra ne ugrožava tim i da komunikacija teče kako treba, jedino što vam preostaje je da igrate. Niko nije postao profesionalac preko noći, pa nećete ni vi. Ako želite da ostvarite rezultat bitna je vežba, ali to ne znači da počinjete partiju bez želje za igrom. Bolje je odigrati jednu partiju na dan kojoj ćete posvetiti 100% svoje pažnje, nego da bezumno upadate iz partije u partiju kada vam koncentracija opadne. Dobro pravilo je da ako vidite da ste izgubili 2 partije za redom, odmorite 15-20 minuta, popijete vode, udahnete vazduh, odradite par sklekova da krene cirkulacija da radi, pa onda probate opet kada razbistrite misli.

I zapamtite da uvek ima mesta za napredovanje, u suprotnom igra ne bi bila zanimljiva.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ostavite odgovor