Evolucija računa za struju

Spread the love

Pre nepuna dva dana sam objavio blog o novim računima za struju ali pošto je u EPS-u ovih dana vrlo dinamično već ima dovoljno materijala za novi blog. Sada se može pratiti i razvoj jednog budućeg računa u real-time-u. Ne znam da li ću uspeti da prikupim sve korake u evoluciji računa ali mislim da treba da bude ovekovečen ovakav veličanstven događaj.

Trenutno na sajtu EPS-a možete videti račun za struju koji izgleda nešto drugačije nego na slici koju sam ja postavio ranije. Iako se na ovom računu pojavljuje taksa za RTS broj grešaka je zapravo još veći što može svako videti na prvi pogled. Bespredmetno je komentarisati nove greške na računu ali ću probati da screenshot-ovima uhvatim sve razvojne korake EPS-ovog računa za struju.

Moram da dodam još da EPS tvrdi da nismo oštećeni što računi za struju kasne jer su produžili rok za uplatu. Da li je baš tako?

Prethodni računi su bili obračunavani 7. ili 8. u mesecu, stizali su na kućne adrese obično 10. ili 11. a rok za uplatu je bio 25. Što znači da smo imali oko 15 dana rok da uplatimo račun.

Računi za januar su obračunati u sredu 17.02.2016. i prikazani na sajtu sa greškom. Danas je petak 19.02.2016. a ja još uvek nisam dobio račun u paprinoj formi i ne znam da li je i štampani račun sa greškom. S obzirom da sledi vikend ja ću račun dobiti verovatno u ponedeljak 22.02.2016. što znači da mi ostaje svega 7 dana roka za uplatu računa u najboljem slučaju, a od tih 7 dva dana su vikend. Na to sve EPS kaže da nismo oštećeni…

Naravno, nije problem ni to što račun menja svoj oblik kako bi bio u skladu sa novim zakonom. To je sasvim logično. Međutim problem je taj što je zakon najavljen bar mesec dana pre nove godine, usvojen je 29.12.2015. a počeo da važi od 01.01.2016. U međuvremenu se EPS jasno izjasnio da će poštovati zakone Republike Srbije u svakom slučaju, što znači da sa njihove strane nije postojao otpor niti bojkot novog zakona. Dakle, zbog čega onda računi nisu usklađeni sa Zakonom tokom januara a ne tek sad kad su već poslati građanima na naplatu.

Smešno je to što račun prvo izađe u javnost pa tek onda slede njegove izmene. I to od jedne velike, i (bar bi trebalo) ozbiljne kompanije.

Uživajte u fotkama razvoja računa za struju 🙂

17.02.2016.

Racun za struju

19.02.2016.

Racun za struju 2

Očekujemo nastavak…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ostavite odgovor