Captcha prevara na freelancer.com-u

Spread the love

Captcha prevara je prevara kroz koju prođe skoro svaki freelancer početnik. Da se razumemo, tu nije kriv freelancer.com nego samo početničko (ne)iskustvo i tu vam freelancer.com ne može pomoći. Ovakvi projekti su zabranjeni na ovom sajtu kao i na drugim srodnim sajtovima i administratori ih redovno brišu.

Koji zadatak treba da obavite

Od freelancera se traži da iščitava captcha-e i upiše tekst u određeni tekst boks. Captcha su one sličice sa slovima i brojevima koje ne može pročitati program pa služe za potvrđivanje prilikom logovanja ili registrovanja da niste mašina.

recaptcha-example-300x119

Radnik na ovom projektu neprestano dobija nove sličice za čitanje a novac koji se obećava za ovaj rad je veoma mali. Čak i da zaradite ponuđeni novac nikada nećete dobiti zbog jednog od dva prosta razloga:

1. klijent Vas neće isplatiti

2. freelancer.com neće dozvoliti isplatu jer je ova vrsta projekta zabranjena

Zašto su Captcha projekti zabranjeni

Razlog je vrlo jednostavan i logičan: jedini kojima trebaju čitači captcha-e su ljudi koji žele da pristupe nečemu pogađajući lozinku, a to je nelegalno, pa je i sam projekat nelegalan.

Kako da prepoznate Captcha projekte

Prilikom bidovanja (konkurisanja na posao) verovatno nećete moći sa sigurnošću da utvrdite da se radi o ovakvom projektu ali obično je u opisu rečeno da je u pitanju neki data entry posao i skoro uvek klijent ima nula ocena.

Nakon što postavite bid javiće Vam se klijent sa ogromnom porukom u kojoj je detaljno opisano šta se traži od Vas i potpuno će Vam biti jasno da je u pitanju čitanje captcha-e. Projekat Vam neće biti dodeliti, i naravno, neće napraviti milestone. Nemojte odgovarati na ovu poruku i nemojte počinjati sa radom. Prijavite ovaj projekat supportu i oni će obrisati i projekat i klijenta. Ni u kom slučaju ne treba da se osećate loše zbog ovakve prijave jer na ovaj način štitite svoje kolege freelancere ali i naloge potencijalnih hakerskih žrtava.

Upoznajte sve buduće freelancere sa ovom prevarom kako niko više ne bi bio prevaren. Ukoliko nema žrtava neće biti ni prevaranata.

Pogledajte i ostale prevare sa kojima se možete sresti.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ostavite odgovor