10 Bizarnih primera komunističke arhitekture

Spread the love

Ove zgrade možda neće osvojiti nagrade za svoju arhitektonsku lepotu, ali one ipak poseduju određeni šarm. Možete ih nazivati svakojakim imenima, međutim, one definitivno nisu dosadne. Pogledajmo sada ove fascinantne primere iz komunističkog perioda i kakve grandiozne planove su njihove arhitekte imale na umu.

10. Zgrada slovačkog radija

Napravljena u obliku izvrnute piramide, zgrada slovačkog radija je jedna od najneobičnijih znamenitosti Bratislave, glavnog grada Slovačke. Arhitekti Štefan Svetko, Štefan Đurkovič i Barnabaš Kisling su dizajnirali ovu građevinu, koja je završena 1983. godine. Godinu dana kasnije otpočelo je emitovanje, a redovno emitovanje je krenulo 1985. godine.

U pogledu dizajna, ova kontroverzna građevina nije po svakom ukusu. Međutim, estetika nije jedina stvar zbog koje je ova građevina kritikovana; kritike su takođe bile upućene na račun njene funkcionalnosti, i tome da li je ta građevina uopšte pogodna za emitovanje radija. Ova kontroverzna izvrnuta piramida, visoka 80 metara, takođe poseduje I veliku koncertnu salu.  U svakom slučaju, ovo je građevina vredna spomena, i sigurno je da je ljudi neće pomešati sa nekom drugom zgradom.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ostavite odgovor